La Cruïlla va obrir les portes a començament del 2012 per convertir-se en l’espai de referència als barris de la part dreta de l’Eixample: la Sagrada Família, el Fort Pienc i la Dreta de l’Eixample. Des de llavors no ha deixat de créixer com a projecte, de tenir vida i donar-ne als barris i de ser, cada vegada més, un element clau en l’entramat associatiu de l’Eixample. La Cruïlla no és només un local, és un projecte compartit que construïm dia a dia entre tots i totes els que en formem part: veïns i veïnes, entitats, moviments socials i populars i col·lectius de tota mena que han aportat el seu granet de sorra i han format part d’aquesta aventura apassionant.

La participació i el compromís són la nostra millor eina per construir l’espai que volem, que sigui inclusiu per a tothom i que serveixi de plataforma per articular i impulsar nous projectes al barri. La Cruïlla és de tothom i per a tothom: la participació i l’horitzontalitat són signes d’identitat irrenunciables d’aquest projecte obert i plural. El compromís és la columna vertebral del projecte: amb el veïnat, amb les necessitats dels nostres barris i, és clar, amb la lluita per una societat més justa i solidària. Però, val a dir-ho, també necessitem una mica del teu compromís: volem que cada persona que participa del projecte tingui l’oportunitat i el dret de deixar la seva empremta inesborrable en la història del Casal.

La Cruïlla no és només un nom: simbolitza l’espai de trobada entre camins molt diversos que és el Casal. L’emancipació de la classe treballadora, l’alliberament nacional dels Països Catalans i la superació del patriarcat són els tres pilars sobre els quals es fonamenta el nostre projecte i pels quals treballem dia rere dia. En definitiva, perquè creiem en una gran aposta que uneix totes les lluites del poble català: la independència i el socialisme.

La Cruïlla forma part de la Xarxa de Casals i Ateneus dels Països Catalans, que coordina els diversos espais d’arreu del país que històricament han cimentat la lluita i el compromís. També formem part de la Coordinadora d’Entitats del Fort Pienc, en què participen diversos ens que treballem a escala local. A més a més, La Cruïlla és un dels òrgans i punt de trobada de l’Esquerra Independentista de l’Eixample, el moviment polític que aglutina les diverses organitzacions que treballen per l’alliberament nacional, social i de gènere i que tenen presència al barri des de fa més de deu anys.

La Cruïlla funciona gràcies a la feina incansable de les sòcies, organitzades en quatre comissions:

DINAMITZACIÓ

S’encarrega de planificar i organitzar tot d’activitats per omplir de vida el Casal.dinamitzacio@lacruilla.cat

PARTICIPACIÓ EXTERNA

Es responsabilitza de la visualització i participació al teixit del barri.

ECONOMIA

Gestiona els comptes i la viabilitat financera.gestio@lacruilla.cat

COMUNICACIÓ

S’ocupa de mantenir informades les sòcies dels fets més importants.

Totes quatre comissions, així com les organitzacions de l’Esquerra Independentista i altres entitats vinculades al Casal, participen de la Junta, que és l’òrgan de presa de decisions. La Junta es reuneix quinzenalment els dimecres i els seus càrrecs es renoven periòdicament. Totes les sòcies i socis que ho desitgin poden assistir a les reunions de la Junta i participar a qualsevol de les comissions, i també es convoquen periòdicament assemblees de socis per facilitar al màxim la participació.

La col·laboració de cadascú, per petita que sigui, és fonamental, i per això us convidem a fer-vos sòcies de La Cruïlla i a participar activament en la seva construcció. Perquè no es tracta d’imaginar-nos un futur utòpic sinó de començar ara i aquí a construir el Casal que volem per a demà.