A part de la mateixa assemblea del Casal, hi ha diversos col·lectius que participen de la Cruïlla. Actualment en formen part Arran Fort Pienc i Arran Sagrada família, la cooperativa de consum crític Arrels, el CDR Eixample, el nucli local de la CUP Eixample i el nucli local d’Endavant Eixample.

Altres col·lectius que han passat pel casal i que encara hi tenen relació són la Comuna d’Aliments, el Casal de Joves Dreixa, el Sindicat d’Habitatge de l’Eixample Dret (SHED), i els diferents comitès feministes del 25N i 8M.

Arran Fort Pienc és l’assemblea al barri del Fort Pienc de l’organització juvenil de l’Esquerra Independentista Arran. Vol esdevenir un espai de trobada del jovent crític del barri per poder donar resposta i oferir alternatives a les problemàtiques que ens afecten de forma més directa, ja sigui com a joves, com a catalans, com a dones, com a persones migrades, com a estudiants o com a treballadores.

Podreu trobar la militància d’Arran Fort Pienc al casal juvenil La Casa Groga, un espai autogestionat situat a la cantonada entre els carrers Ali Bei i Lepant. Es tracta d’un punt de trobada per al jovent crític on generar activitats des d’una clara perspectiva de transformació social, de lluita contra el capitalisme i de treball al barri per a l’alliberament nacional.

Arran Sagrada Família és l’assemblea al barri de Sagrada Família (antigament Poblet) de l’organització juvenil de l’Esquerra Independentista.  És una organització juvenil comunista que pretén organitzar i agitar la consciència de les joves treballadores del barri. 

La cooperativa de consum crític Arrels té per objectius consumir de manera conscient, crítica i responsable, tenint en compte aspectes socials, laborals, mediambientals i de la salut; crear lligams camp-ciutat i productor-consumidor i establir contacte directe amb productors de proximitat, i eliminar així intermediaris i kilòmetres entre l’hort i el plat.

També es compten entre els seus objectius potenciar la pagesia del país, dignificar les seves condicions de vida i garantir el seu futur, que és també la garantia de la sobirania alimentària, així com fomentar la pràctica de la producció ecològica com a font de salut per a la terra i per a les persones.

La cooperativa Arrels funciona de manera autogestionada i assembleària i forma part de La Cruïlla, com a aposta per dinamitzar la vida associativa del barri, allotjant múltiples projectes i activitats com la nostra.

CDR EixampleDret, som els veïns i veïnes dels barris de Sagrada Família, Fort Pienc i la Dreta de l’Eixample que defensem la República Catalana assolida democràticament l’U d’Octubre. 

Amb imaginació, organització i atreviment, protegint escoles i urnes, els CDRs de tots els barris i pobles del País vam defensar el Referèndum primer i la República després, ara i sempre. Sota la pluja d’hòsties de les forces espanyoles vam votar i vam guanyar.

Seguim treballant per la Independència, l’única manera de ser lliures, pels nostres drets, contra la repressió, sempre antifeixistes i agermanats amb les causes del poble.

El nostre objectiu és clar, som totalment transversals i, com va passar l’U d’Octubre, no ens demanem a qui votem, d’on som i d’on venim. Sempre és benvingut tothom que vulgui col·laborar.

El CDR EixampleDret no defallim. Salut i República.

Visca Catalunya Lliure!

La CUP (Candidatura d’Unitat Popular) és l’organització de l’Esquerra Independentista que s’ocupa de la lluita institucional. Amb la creació de l’espai Capgirem Barcelona, els diversos nuclis de la CUP de la ciutat s’obren a la participació de diverses entitats i moviments socials per irrompre a l’Ajuntament i capgirar-lo des de dins, institució què compta amb tres regidores (dues de les quals són del nucli de l’Eixample dret).

Els eixos ideològics de la CUP a escala nacional són la independència sense límits i sense renúncies del conjunt dels Països Catalans, el socialisme per superar el capitalisme, el feminisme per superar el patriarcat i la radicalitat democràtica. A aquests punts cal sumar les apostes programàtiques de l’espai municipal Capgirem-Barcelona, com són el municipalisme, el repartiment de la riquesa i el treball, la municipalització dels serveis públics i la responsabilitat amb el territori.

Des de la seva fundació, Endavant ha apostat per la construcció del MCAN (Moviment Català d’Alliberament Nacional) i altres espais unitaris. Aquesta aposta implica la projecció pública mitjançant òrgans unitaris i respon a la necessitat d’obtenir una capacitat de mobilització i incidència que soles no tindríem.

Endavant, però, representa també una línia ideològica concreta: independentisme sense ambigüitats —tant en relació a l’autonomisme com pel que fa a la territorialitat de la nació—; construcció d’una alternativa socialista i voluntat de participar en les lluites de la classe treballadora, vinculant-les al projecte d’alliberament nacional; priorització de les lluites populars enfront de la tendència a apostar tot el futur del moviment en el front institucional, i suport a totes les formes de lluita i voluntat d’imprimir combativitat als moviments populars.

Treballem per continuar estenent aquests principis al conjunt del moviment, i per això ens cal una organització que garanteixi la centralitat de la lluita de classes en l’estratègia del moviment d’alliberament nacional i, alhora, que garanteixi la integritat del programa independentista sense renúncies de cap tipus (independència d’Espanya, França i la UE per al conjunt dels Països Catalans).

Disposar d’una organització d’aquest tipus és una garantia per evitar que el moviment d’alliberament nacional sigui instrumentalitzat per interessos aliens als de la classe treballadora.